Veilig werken op een booreiland

Veilig werken op een booreiland

Werken op een booreiland of olieplatform vraagt veel energie van de werknemers. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal is het een zwaar beroep. Het is van belang dat de werknemers goed blijven functioneren zodat de veiligheid niet in het geding komt. Dit geld niet alleen voor de werknemer zelf maar ook voor de andere aanwezigen.

Hulpdiensten

Doordat je offshore werkt is er geen directe aanwezigheid van hulpdiensten. Hierdoor ben je als werknemer veelal op jezelf en collega’s aangewezen. Dit is een van de redenen dat je een medische keuring moet ondergaan wanneer je besluit offshore te gaan werken. Deze is per platform of booreiland afgestemd naar de specifieke risico’s. Doordat er geen hulpdiensten aanwezig zijn is het van belang dat je eerste hulp deels zelf kunt uitvoeren. Een BHV Cursus of een EHBO cursus volgen is dan ook geen overbodige luxe.

Medische keuring

Wanneer je gaat werken op een booreiland zal je dus een keuring moeten afleggen. Deze verplichte cursus moet bij een van de OMC keuringsartsen van de Arbo worden afgenomen. Deze bestaat uit een vragenlijst in combinatie met lichamelijke testen. Deze zullen aansluitend zijn op de gestelde functie-eisen.

Internationale gemeenschap

Vaak is er een internationale crew aanwezig op de booreilanden. Deze zijn gewend aan de brandende zon in de zomer en de gierende koude wind en regen in de wintermaanden. Zo kan het zijn dat je de ene shift met een collega uit Europa staat en de shift erna met een Aziaat, welke allemaal vakbekwaam uit de nodige testen zijn gekomen. De 12 uur lange shifts moeten namelijk zonder verslapping of verlies van concentratie plaats vinden.

Op een booreiland ontstaan vaak hechte vriendschappen waar vertrouwen een belangrijke plaats in neemt. Kun je jou collega eerste hulp verlenen bij fysieke maar ook mentale ongemakken of zak je door het ijs.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes