Offshore werken

Offshore werken: wat precies?

Het ligt natuurlijk een beetje voor de hand, maar werken op een boorplatform houdt offshore werken in. Wat betekent dat nu precies? In dit geval is de meest letterlijke verklaring ook de meest juiste. “Offshore” betekent “van de kust weg”; “offshore werken” betekent dus dat je niet op het land werkt, maar op zee. In een iets ruimere betekenis gaat het om al het werk dat niet op het vaste land gebeurt. In deze context betekent “offshore werken” echter dat je gaat werken op een boorplatform.

Offshore werken: waar precies?

Als werknemer op een boorplatform is het moeilijk te voorspellen waar je precies terecht komt. Aangezien dat deel uitmaakt van het avontuur, geven veel werknemers minder om hun bestemming. Heel wat arbeiders en ingenieurs die kiezen voor een baan op een boorplatform, weten pas enkele dagen voor het vertrek waar ze de komende weken of maanden zullen doorbrengen. In dat aspect betekent offshore werken kiezen voor een zekere vorm van onzekerheid. Uiteraard zijn er heel wat andere aspecten die dat ene nadeel moeiteloos te niet doen.

Offshore werken: waarom precies?

Werken op een boorplatform is een unieke ervaring. Je brengt heel wat tijd door ver weg van huis in een onbekende omgeving. Het werk dat er moet gebeuren is fysiek zwaar en zelfs de sterkste geesten zullen mentaal op de proef worden gesteld. Waarom zou je dan kiezen voor een baan offshore? Het meest overtuigende argument waarom mensen offshore werken is het loon. Een baan op een boorplatform brengt best wat geld in het laatje. Ongeschoolde arbeiders kunnen sommen verdienen waar hoogopgeleiden op het vaste land alleen maar van kunnen dromen. Daarnaast is offshore werken een relatief makkelijke manier om andere delen van de wereld te verkennen. Met wat geluk kan je tijdens vrije periodes aan land gaan, om zo kennis te maken met de cultuur en de gastvrijheid van de mensen in de buurt.

offshore werken

Offshore werken: wie precies?

Het is moeilijk om een eenduidig profiel op te stellen van de gemiddelde werknemer op een boorplatform. De bevolking van een platform –om de bemanning maar even zo te noemen– bestaat vaak uit een erg divers publiek. Mensen die offshore werken laten zich niet snel in één hokje duwen. Toch zijn er een aantal eigenschappen die vaak opduiken: een goede conditie, mentale veerkrachtigheid en verantwoordelijkheidszin, een onlesbare dorst naar avontuur en een gezonde dosis logisch verstand. Werken op een boorplatform is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar voor heel wat ervaren rotten die al jaren offshore werken is het de beste job ter wereld.

Offshore werken: hoe precies?

Aangezien er steeds vraag is naar avontuurlijk ingestelde zielen, is het niet bijster moeilijk om te kunnen werken op een boorplatform. Heel wat uitzendkantoren hebben vaak offshore vacatures in de aanbieding. Net zoals bij iedere andere baan is het mooi meegenomen als je al wat ervaring kan voorleggen, maar dat is zeker geen vereiste. Hou er rekening mee dat vaste banen op een boorplatform zeldzaam zijn. Heel wat werknemers gaan vaak een aantal jaar van platform naar platform voor ze een vaste betrekking te pakken hebben. Gelukkig is het zo dat, wanneer je contract afloopt, je snel weer kan werken op een ander boorplatform. In dat opzicht biedt offshore werken wel heel wat zekerheid. Er zijn genoeg banen, en denk eraan; “wie zoekt, die vindt!”

Powered by WordPress. Designed by WooThemes