Goed Betaalde Banen

Goed betaalde banen

Ze worden zeldzaam. Gelukkig zijn er een aantal sectoren waarin het nog steeds relatief makkelijk is om een baan met een goed loon te bemachtigen. Geen last van heimwee en zin in een spannend avontuur op zee? Waarom dan niet werken op een boorplatform?

Goed betaalde banen: opleiding en salaris

Werken op een boorplatform mag dan wel een van de uitgesproken manieren zijn om veel geld op korte termijn te verdienen, je uiteindelijke salaris hangt af van je functie op het boorplatform en de opleiding die je hebt genoten. Hoe hoger je functie, hoe meer je verdient; dat spreekt natuurlijk voor zich. Let wel; de goed betaalde banen op een boorplatform waar de meeste mensen op het vaste land over spreken, zijn niet voor iedereen weggelegd. Het precieze salaris van een bepaalde functie op het platform wordt daarnaast ook vastgelegd door de werkgever in kwestie. Een gelijkaardige functie op een ander platform kan een verschillend loon inhouden. Desondanks blijven het steeds goed betaalde banen waar je aardig wat spaargeld op je spaarrekening zal voor ontvangen. Als werknemer verwacht je uiteraard loon naar arbeid.

Goed betaalde banen: functie en gevaar

Net zoals op het vasteland heeft iedere functie een vast startloon. Werken op een boorplatform houdt ook heel wat doorgroeimogelijkheden in. Naarmate je meer ervaring opdoet, maak je meer kans op een van die goed betaalde banen die zoveel jaloezie opwekken. Een technieker die net begint te werken op een boorplatform mag natuurlijk rekenen op een erg degelijk loon, maar in vergelijking met een van de leidinggevende ingenieurs zal dat bedrag te verwaarlozen zijn. Even een concreet voorbeeld: een ongeschoolde arbeider, de “general roustabout”, zal ongeveer negentienduizend euro per jaar verdienen terwijl de “senior engineer”, een van de belangrijkste personen op het platform, een slordige honderdtwintigduizend per jaar op zijn conto mag schrijven. Werken op een boorplatform kan bovendien gevaarlijk zijn. Voor sommige functies krijg je, naast een aantal goed betaalde banen, een gevarenpremie. Hetzelfde geldt voor functies die heel wat verantwoordelijkheid inhouden. In dat opzicht kunnen goed betaalde banen op een boorplatform ook zeer stressvol zijn.

Lijst van goed betaalde in de Offshore

FunctieSalaris/JaarWerkplaats
General Roustabout
€19.000
Offshore Booreiland
Maintenance Roustabout
€32.000
Offshore Booreiland
Toolpusher
€75.000
Offshore Booreiland
Painter
€42.000
Offshore Booreiland
Roughneck
€35.000
Offshore Booreiland
Koks & Bakkers
€ 44.500
Offshore Booreiland
Rig Mechanic
€ 34.900
Offshore Booreiland
Rig Electrician
€ 41.000
Offshore Booreiland
Engineer
€ 66.500 / € 147.600
Offshore Booreiland
Offshore Installation Manager
€ 54.900 / € 73.250
Offshore Booreiland

Goed betaalde banen: opleiding

Werken op een booreiland is perfect mogelijk zonder hoger diploma, maar de echt goed betaalde banen vragen wel om een bepaalde vorm van opleiding. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om je kennis te verbreden. Sinds kort is het voor iedere werknemer op een boorplatform verplicht om een VCA-cursus te volgen, een opleiding waar de nadruk vooral ligt op veiligheid. Daarnaast kan je online allerlei bijkomende cursussen volgen die het mogelijk maken om goed betaalde banen op een booreiland te bemachtigen. Als beginnende werknemer kom je vaak terecht in een van de mindere baantjes, maar met de juiste dosis motivatie en geduld is het maar even wachten op een van die hogere, goed betaalde banen.

Goed betaalde banen: belasting

Als werknemer op een boorplatform is het niet altijd makkelijk om belastingregels correct toe te passen. Het grote nadeel wat betreft de goed betaalde banen offshore, is het feit dat je niet alleen rekening moet houden met de regels van je thuisland, maar ook met de wetten van het land waarvoor je werkt. Als Belg betaal je zo belastingen op het geld dat je effectief hebt verdiend aan de Belgische staat. Draagt het platform waarop je werkt echter de Indiase vlag, dan zullen bepaalde Indiase belastingregels ook van kracht zijn. Werken op een boorplatform biedt wel degelijk een garantie op goed betaalde banen, maar toch zijn er heel wat aspecten die je best niet zomaar naast je laat liggen.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes